Roman Krokus Kriz - Oficiální stránky
aktuálně biografie discografie, mp3 foto video média gear kontakt odkazy shop
         
         
         
   

média:

   
         
         
    Rozhovor o kapele Wolfram a životě pro web Rockpalace.cz    
    - Web www.rockpalace.cz - 6.3.2014    
         
   

WOLFRAM, původně tancovačková kapela, která brázdila v 80 letech jihočeská pódia, dnes excelentní pražský power trash band z Prahy v čele s mágem el. kytary ROMANEM KROKUSEM KŘÍŽEM.

   
         
   
Wolfram v roce 1997. Klikni pro větší obrázek v novém okně.

Jaké byly začátky?
No... docela těžké... Musíte si uvědomit, že to bylo začátkem osmdesátých let... socialismus... Nebylo na co hrát, moc jsme toho neuměli, protože nebyly žádné rockové školy, videa, noty, tabulatury, apod., zkrátka, byla opravdu jiná doba, kterou už dnešní mladí muzikanti, v éře internetu, plně zásobených obchodů s hudebním vybavením, demokracie a svobody, asi nepochopí.

   
   

Ale byli jsme mladí, nadšení a tvrdou muziku jsme milovali, i když jsme se k ní těžko dostávali. Všechno jsme se učili odposlechem z dost nekvalitních nahrávek, které se nám dařilo, z různých zdrojů horko - těžko sehnat, a říkali jsme si, jak to asi hrajou, jak tohle asi udělali, a zkoušeli jsme to na naše, povětšinou dosti neodborně, amatérsky a někdy i špatně funkční i nefunkční, dělané zesilovače a efekty..... Neustále jsme hledali nějaké spoluhráče.... Buď nebyl bubeník, nebo zpěvák.... Potom tady byly přehrávky pro soudruhy, kteří rozhodovali o tom, jestli, a co vlastně, můžete hrát..... Taky proběhla povinná základní vojenská služba, tedy dva ztracené roky muzikantského života..... Ale, to už asi nemá cenu dneska rozebírat.

   
         
   

Po rozpadu tancovačkové sestavy, kde se vystřídalo mnoho hudebníku, si sestavil prakticky svou kapelu a začali hrát vlastní věci
To bylo koncem osmdesátých let, kdy jsme po takové krizi v kapele s kytaristou Františkem Jordákem, který k nám, jen pro zajímavost původně přišel jako zpěvák, začali spolu po dohodě budovat novou kapelu s výhradně vlastní tvorbou. Původně jsme chtěli hrát jen instrumentální muziku, ale lidi se nás pořád ptali, kdy začneme zpívat, a tak jsme začali tvořit věci se zpěvem. Ale instrumentální skladby jsme produkovali také.

   
         
   

Nemohu si odpustit jednu osobní... jak vznikla přezdívka KROKUS... napadají mne dvě verze, kapela a kytka ale možná je to celé jinak
To už je tak hrozně dávno..... To bylo ještě v Prachaticích, před vojnou, a vzniklo to tak, jestli si to tedy dobře pamatuju, že jsem měl tričko, na kterém jsem měl vlastnoručně nastříkaný nápis kapely Krokus (tehdy se opravdu taková trička koupit nedala). Nějak se to uchytilo, a najednou mě spousta lidí znala pouze jako Krokuse, a už mě to zůstalo. Dokonce se pamatuju, že mě jednou někde po panelácích na sídlišti, kde jsem bydlel, hledali a ptali se, kde bydlí Krokus.... Samozřejmě nikde žádný Krokus, ani podle vizitek nebyl..... Potom mě snad našli podle bot za dveřmi, a tak jsem se rozhodl, že si toto další jméno ponechám. Od té doby jsem tedy Roman Krokus Kříž.

   
         
   

Po nahrání několika demo kazet, které dnes patří k raritám, jste v roce 1994 nahráli debutové CD SÁL ČASU a za mikrofonem se objevila PAVLA KAPITANOVÁ
Pavla Kapitánová byla skvělá zpěvačka a skvělý člověk. Seznámili jsme se asi v roce 1993 v Divadle ABC, kde jsem pracoval jako kulisák, když Pavla dělala konkurz do muzikálu Pěna dní. A protože jsme právě byli bez zpěváka, dohodli jsme se na spolupráci s Pavlou a ve studiu Propast Petra Jandy jsme natočili materiál na album Sál času. Dál jsme spolu ale už nespolupracovali, protože Pavla byla přeci jenom hudebně někde jinde. Čest její památce! (Pavla Kapitánová zahynula tragicky při autonehodě v roce 2007).

   
         
   

Druhé CD MISANTHROPE už bylo nahráno ve dvou verzích
Ano, nejdříve jsme ve studiu Hacienda Miloše Dodo Doležala natočili českou verzi alba, a dohodli jsme se, že dopíšeme anglické texty a uděláme i verzi nazpívanou anglicky, kterou můžeme nabízet a propagovat i venku. U Miloše jsem potom ještě natočil dvě alba. V roce 2000 CD Liars In A Second Skin a v roce 2003 CD No Redemption. Obě alba vyšla na CD u Leviathan records.

   
         
   

Objevily jste se také na mnoha kompilacích
No ono jich zase tolik nebylo. Kytarista František Jordák se v roce 1992 objevil na CD Czech Masters Of Rock Guitar co dělal Petr Janda (BESTIA Records), jako kapela jsme se skladbami Misantrop a Presto prezentovali na CD Creations From A Morbid Society - part III u Taga records (1997) a já mám dvě skladby Jumperlace a Presto na kompilačním CD Chamber Metal - Neo-classical metal guitar u amerických Dwell records (2001).

   
         
   

Na podiích nejste moc vidět, je to záměr? Ani média, myslím, vám a nejen vám nevěnují pozornost...
Záměr to rozhodně nebyl a není. Většinou někdo chyběl... proto se moc nehrálo. A v současné době Wolfram nehraje vůbec. Jen se věnujeme studiové práci. Možná v budoucnu, se svými dvěma syny, kteří se oba věnují hudbě, dám Wolfram opět dohromady i koncertně. Starší Honza studuje na konzervatoři klasickou kytaru a hraje na basu a bubny. Má s kamarádem z konzervatoře, bubeníkem Matoušem Burešem, kapelu Rhytmic Acid Project, kde hraje na basu. Dokonce si zahrál i na mém CD Silence na basu v KrossovertureMetal Jam lll. Mladší syn hraje taky na klasickou i elektrickou kytaru a mají spolu kapelu. No a ty média.... Nevím proč o nás a jiných českých kapelách moc nepíšou a nehrajou nás. Mají asi raději kapely, které jsou byť i z „horní dolní", ale z USA.....

   
         
   

Na albech se objevují instrumentální skladby, vyvrcholilo to natočením tvého sólového projektu SILENCE v roce 2014

   
   

V začátcích nového Wolframu, jak už jsem v nějaké předchozí otázce odpovídal, jsme s Frantou chtěli dělat jen instrumentální hudbu. Takže i když jsme potom začali dělat převážně zpívané věci, téměř na každé album jsme zařadili alespoň jednu instrumentální skladbu a instrumentální jam se zajímavými hosty. V devadesátých letech jsem si začal doma do šuplíku připravovat materiál na svoje první instrumentální album, které z finančních důvodů nikdy nevzniklo, pouze jsem část skladby Silence nahrál na albu Misanthrope (1998) a Jumperlace na CD Liars In A Second Skin (2000),

Wolfram v roce 2003. Klikni pro větší obrázek v novém okně.

   
   

a ještě jsem část jedné skladby použil někde jako sólo. K realizaci mého, tak dlouho připraveného instrumentálního alba Silence mohlo dojít, až když jsem si v devadesátých letech pořídil studio vlastní. K již připravenému materiálu jsem dopsal novou skladbu R13 a KrossovertureMetal Jam lll, ve kterém si se mnou na kytaru zahráli hosté: Honza Kirk Běhunek ze Seven a Zdenek Sali Salanda. Album vyšlo v roce 2013.

   
         
   

CD rarity je nazpíváno v češtině, protože písně pochází z období 89-95, budete nadále zpívat anglicky, nebo to bude čeština
Čeština to bude určitě, protože chci udělat album s covery českých písní, které mě v mládí ovlivnili. Ale další řadové album, tedy pokud vznikne, bude opět v jazyce anglickém. Taky bych chtěl ještě natočit alespoň jedno instrumentální album.

   
         
   

Nahrával jsi na Propasti, u Doda a teď máš své studio Křížsound
No, studio se vlastně jmenuje KrizSound, tedy bez diakritiky. Nachází se v jižních Čechách, blízko Strakonic. Přijeďte nahrávat.... Budete vítáni!

Tvé desky se objevily u BONTONLINE, je to začátek spolupráce u velkého nakladatelství?
To by bylo skvělé, ale zas tak optimistické to není. S Bontonline mám smlouvu pouze na prodej našich alb v digitální podobě na jejich webu, ve formátech MP3 nebo Flac. Do vydávání CD se už dneska nikdo nehrne.....

Jaká je současná sestava WOLFRAMU?
Protože Wolfram v této době nekoncertuje, tak jsem stálým členem prakticky pouze já, ale k užšímu výběru patří bubeník Petr Šanda nebo David Šiler, basák Jarda Eliška, popř. už můj starší syn Jan Kross Kříž a zpěvák Jarda Mach.

Na letošní rok máte přichystané pro své fans nějaké větší překvapení, uzrál už čas, aby si nám něco prozradil?
No.... Ještě to není zcela dokončené.... Takže zatím neprozradím. Až přijde čas, což doufám nebude dlouho trvat, tak se fanoušci vše dozví. Zatím všechny zdravím a přeju hodně dobré muziky! Metalu zdar!

   
         
   
- Zdenek Svoboda -

http://www.rockpalace.cz

 

https://www.facebook.com/rockpalace.cz

   
         
         
         
         
         
    Oficiální stránky Romana Krokuse Kříže: www.romankrokuskriz.cz    
         
         
         
         

© Roman Krokus Kriz