To musíte vědět !

/Festivaly, koncerty... a jiné zajímavosti ze světa metalu/

Rok 2006

 

To musíte vědět!

     23.12.2006 - Vychází 19.číslo metalového magazínu PAŘÁT (60 stran A4 – 50 Kč + 15 Kč pošta)

Pařát #19

 
 
 
 

INGROWING
Mnohostránkový mega rozhovor představující kapelu rok po roku, od začátku existence až po současnost, nechybí recenze všech nahrávek

   
 

HROMOVLAD (Sk)
BILE / SKULLHOG (Hol)
DISSOLVING OF PRODIGY COUNT DE NOCTE (Fin)
TROLLFEST (Nor)
YACOPSAE (Ger)
PSYCHOPATHIC SADISM EDITOR (Sk)
NECROPHOBIC (Swe)
SLAVONIC ART (Sk)
ABORTION (Sk)
Hudební agentura TIME BANDS ART
MUCOPUS (Usa)
ČAD (Sk)
RETURN TO INNOCENCE VIA MISTICA (Pol)
SAGARIS (Tur)
THE BONE COLLECTOR 
AMON

TRUBUTE TO BONEYARD
Zcela unikátní kompilace jedné skladby od Impetigo. Ohlasy zúčastněných a rozhovor s hlavním iniciátorem.
XIII. století
Pocta legendě českého gotického rocku, mega průřez celou historií, recenze všech nahrávek.
EMBOLISM
Retro ohlédnutí za slovenskou grindovou kapelou.
MASOVÍ VRAZI
Proč děti zabíjí své rodiče.
ISACAARUM
Kytarista F.C. v palbě netradičních otázek.
PSYCHO TATTOO
Techniky tetování od člena slovenských Diftery.
CEREBRAL TURBULENCY
Report z toulky po Ukrajině.
SVASTIKA
Význam dávných symbolů
MALIGNANT TUMOUR
Report z oslavy patnáctých narozenin této veselé metalové legendy.
FESTIVALOVÉ OHLÉDNUTÍ
Apokalyptic Form Of Death, Obscene Extreme, Brutal Assault, Tuska fest ve Finsku

  http://www.paratmagazine.com  
     
     
     

<<    >>

     29.5.2006 - Vychází 18.číslo metalového magazínu PAŘÁT (60 stran A4 – 50 Kč + 12 Kč pošta)

Pařát # 18

  Titulní megarozhovory: Petr Korál a Scenery
Další rozhovory:
Act Of God (Cz), Bestial Devastation (Fr), Carnal Diafragma (Cz), Diftery (Sk), Digitus In Recto (Sk), Eternal Bleeding (Sk), Jig-AI (Cz), Lecter Music Agency (Cz), Lunar Aurora (Ger), Morning (Hol), Mortifilia (Cz), Stickoxydal (Belarus), Summoning (Rak), Tuberculosis zine (Cz), Tyrant (Jap)
  + Exkluzivní průřez historií Masters Hammer včetně dobových komentářů mistra Storma a recenzemi všech nahrávek této legendy
  + Nadávky, urážky a kletby našich předků aneb jak vulgárně se v 16. a 17. století nadávalo
+ Láska může zabíjet aneb co přitahuje ženy na masových vrazích
+ V Pazúrech tentokráte Robin z Cerebral Turbulency. Zcela odvázaný pokec nejen u hudbě, u něhož se jistě zasmějete.
+ Martin Belobrad (Sanatorium, Forensick music) vypráví o svém zatčení, věznění a dalších plánech…
+ Příběh masového vraha Arthura Shawcrosse, který pojídal ženské genitálie
+ Králové hoven se jmenuje připravované split CD čtyř českých zástupců fekal grindu. Členové kapel Bloody Diarrhoea, Hovní puch, Reek Of Shits a Sračka vás svými intelektuálními kecy o hovně pobaví nebo otráví….
+ V doprovodu kapel Gomorrha a Pandemia se grindoví drtiči Onanizer vydali na tour po Německu. Více se dozvíte z tohoto reportu.
+ recenze
 
  http://www.parat.czechian.net  
     
     

<<    >>

   14.-16.7.2006 - Vizovice, areál likérky R. Jelínek - MASTERS OF ROCK 2006

www.mastersofrock.cz

  22.2.2006 - Kytarista a hnací motor legendární kanadské formace ANNIHILATOR Jeff Waters právě potvrdil účast své kapely na letošním Masters Of Rock! Skupina vydala na konci roku 2005 již jedenácté album „Schizo Deluxe“, se kterým bodovala u všech hudebních kritiků a fanoušků. My můžeme jen poškádlit, že jde o nejbrutálnější, nejtvrdší a nejnekompromisnější album ze všech, co kapela kdy vydala. Máme se na co těšit!
     
 

Program festivalu MASTERS OF ROCK 2006 se rozrostl o další silnou „Sedmičku“ s holandskou kapelou WITHIN TEMPTATION v čele!

Festivalová sezóna se pomalu blíží a přípravy programů a ladění dramaturgií nabírají na obrátkách. Největší mezinárodní rockový open-air festival v ČR – MASTERS OF ROCK, který se letos již po čtvrté uskuteční v prostřední červencový víkend 14. – 16.7. v areálu likérky R. Jelínek ve VIZOVICÍCH, má již nyní celkem jasné obrysy a už zbývá jen vybarvovat a stínovat…

Na programu Masters Of Rock se tedy objevují po APOCALYPTICE, HELLOWEEN, RAGE, GAMMA RAY, EDGUY, KREATORU, MASTERPLANU, THE GATHERING  a řadě dalších nová, zajímavá a hvězdná jména, považte sami: 

WITHIN TEMPTATION (NL) – holandská gothic/metalová kapela, pro kterou  byl loňský rok tím nejúspěšnějším v dosavadní historii kapely. Mimo rodné holandsko prodali 1.000.000 nosičů a získali ocenění „Nejprodávanější holandský umělec v zahraničí“! Zároveň získali grammy jako nejvýznamnější umělec holandského hudebního průmyslu. Ke své třetí, aktuální desce „The Silent Force“ absolvovali veleúspěšné světové turné. Předvedli jedno z nejlépe hodnocených vystoupení na loňském Wackenu. Půvabná a energická Sharon den Adel podle kritiků z hudebních časopisů svým výkonem na Wackenu předčila i Tarju z Nightwish, takže se v létě na Masters Of Rock máme na co těšit

EVERGREY (Swe) – švédský temný progresivní gothic/metal, kterému dominuje překrásně zabarvený hlas a velmi procítěný výraz zpěváka a kytaristy Toma S. Englunda. Jaro 2006 by mělo přinést další novinku této severské kapely, která byla nominována švédské Grammy 2005 v kategorii „Best music DVD“.

CRUCIFIED BARBARA (Swe) – švédská čtveřice dravých „koček“. Začínaly jako agresivní punkerky, ale jejich tvorba se nakonec vytříbila do skvěle znějícího energického heavymetal/rock ´n´rollu. V loňském roce vydaly debutovou desku „In Distortion We Trust“ a následovalo velké evropské turné, které ČR minulo. Kapela nabízí naživo neuvěřitelný hudební i vizuální zážitek, nejlepší „ukřižování“, jaké jste kdy zažili.  

END OF GREEN (Ger) – zkušená a svěží německá rock/metalová kapela s nádechem melancholie, nihilismu, kytarové gothiky (3 kytary!), předávající silné emoce v té nejčistší formě vycházející z toho nejhlubšího nitra. Poslední album „Dead End Dreaming“. vydali v loňském roce. Mají v sobě něco ze Sentenced, Tiamat i Paradise Lost, jejich největší síla však tkví v živých koncertních vystoupeních, které bývají opravdu velmi působivé.  

CHARON (Fin) – finská melodic/rocková kapela, vyrůstající ve stejné stáji melancholického rocku jako HIM. Také CHARON se v říši zádumčivých, sférických melodií, v mol znějících akordech a smutných textech cítí velmi dobře a postupem času, zejména pak svou poslední deskou „Songs for Sinners“, se kapela definitivně vyloupla ze stínu svých slavnějších kolegů HIM či The Rasmus a svým výtečným zvukem vytvářející opravdu velmi intenzívní atmosféru, dobývá nejen finské rock/metalové hitparády.

KJU: (Ger) – mladá německá rocková formace. Texty, podpořené tvrdým rockem a nespoutanou energií, která při jejich živých show srší z každého muzikanta z této ambiciózní čtveřice. Na Masters Of Rock kapela letos představí zbrusu nový materiál!

Zahraniční hvězdy zde velmi vkusně doplní nově i česká legenda punku, která letos slaví již 20 let své aktivní hudební činnosti – N.V.Ú.

POZOR - třídenní vstupenku můžete do konce března pořídit stále za zvýhodněnou cenu! Všechny informace a všechny dosud potvrzené kapely najdete na www.mastersofrock.cz, kde si můžete také objednat vstupenky na dobírku! Vstupenky dále můžete zakoupit v pořádající agentuře Pragokoncert, tel: 577 432 420, 777 701 591, e-mail: dupalova@pragokoncert.com, v Masters Of Rock Café ve Zlíně na Čepkově a ve všech obvyklých moravských předprodejích.

 
  Na Slovensku jsou vstupenky k dispozici přes www.ticketportal.sk.  
     
     

<<    >>

     12.5.2006 - Zlín, (sportovní hala Novesta) - KING DIAMOND a jeho temné show 2x v ČR!  
     11.5.2006 - Praha, klub Roxy - KING DIAMOND  
 

Literární horror má svého krále v Stephenu Kingovi, hudebnímu horroru panuje zase KING DIAMOND! Asi není náhodou, že mají oba slovo „král“ ve jméně…horror je jejich životem…

Metaloví fanoušci pozor! Letošní měsíc lásky bude ve znamení horroru! Proč? Po pěti letech k nám díky agenturám Pragokoncert, Colour Production a P-Promotion zavítá mistr divadelního hororu KING DIAMOND se svojí družinou. A aby toho nebylo málo, role předskokanů se ujmou dvě norské heavy-metalové kapely GRIFFIN a THUNDERBOLT a ve Zlíně navíc ještě známá česká pekelná smečka s nezaměnitelným Big Bossem v čele - ROOT.

11.5. v Praze (klub Roxy) a o den později, 12.5. ve Zlíně (sportovní hala Novesta) budou mít všichni svatí pohotovost, vzývání padlého anděla s označením 666 a moci zoufalství bude v tyto dny poněkud více frekventováno!

KING DIAMOND, Američan, původem z Dánska, vydal za svojí kariéru celkem 11 studiových alb, 2 tituly s živými nahrávkami a několik výběrů nevydaných skladeb a skladeb označených jako „best of“. Nesmíme zapomenout na jeho původní skupinu Mercyful Fate, s niž se na začátku osmdesátých let dostal na špičku metalových žebříčků, a která je momentálně na vedlejší koleji a její další budoucnost je nejistá. S Mercyful Fate vydal King sedm dlouhohrající desek a opět další výběry. V devadesátých letech fungovaly obě skupiny paralelně na metalové scéně.

Samotná historie Kingovy postavy se datuje ještě mnohem dříve. Kdysi King toužil po kariéře kytaristy, aby nakonec skončil za mikrofonem. Jeho první skupinou byli Brainstorm, kde si přivlastnil přezdívku King Diamond z původního jména Kim Bendix Petersson. Další štací byli Black Rose, kde King poprvé představil svůj make-up, ovšem do jeho současné podoby měl tehdy ještě hodně daleko. Tak jako tak, bylo to dřív, než na scénu vlítli ďáblové Kiss. Při jednom koncertu mu fanoušek poradil, ať víc zpívá falzetem, King poslechl a kariéra byla předem daná. King si zakládal na divadelním koncertním projevu a po další anabázi v Brats došlo k založení Mercyful Fate. Něco zcela nového, do té doby naprosto neslýchaného! Syrová hudba, pekelné až satanistické texty a hlavně hororové divadlo na koncertech. A do toho všeho Kingův nezaměnitelný vokál. To vše fungovalo do poloviny osmdesátých let, kdy se King rozhodl pro sólovou kariéru. V nově založené skupině KING DIAMOND nalezli místo kytarista i basista a doplněni o bubeníka Mickeyho Dee (v současné době u Mötorhead) a dalšího kytaristu Andyho LaRocquea (ten jako jediný vydržel s Kingem dodnes), došlo k zhudebnění samotného hororu. King vsadil na melodii a koncepční příběhy. Upustil od satanistických textů a na každé album umístil příběh plný smutku, zoufalství, strachu a v neposlední řadě hororu. Poslouchat jakékoliv album v noci, v parku, na lavičce se věru nedoporučuje! Vampýří story, hřbitovní ukolébavky a duchařské extempore jsou dodnes natolik lákavé, že King na scéně nikterak nestrádá odlivem fanoušků. Jeho spolehlivost je nezměrná a všechny pořádné metalové fandy nemůže jeho účast v Praze a ve Zlíně minout.

Nuže, 11.5. od 18:00 klub Roxy PRAHA a 12.5. od 20 hodin sportovní hala Novesta ZLÍN, dvě místa, která zažijí vskutku úžasně strašidelná, vzrušující show spojená s velmi kvalitní hudbou!

Vstupenky na oba koncerty jsou k dostání v předprodejních sítích TicketPro, Ticket-Art a Ticketportal (na Zlín i na Slovensku), v agentuře Pragokoncert na tel. čísle 577 432 420 či 777 701 591 (Zlín) a 777 701 587 (Praha), e-mailu: dupalova@pragokoncert.com, na www.mastersofrock.cz na dobírku a ve všech obvyklých předprodejích.

 
  Info také na www.pragokoncert.com a www.mastersofrock.cz.  
     
     

<<    >>

   Další koncerty:  
  http://www.afod.pc.cz  
     
     

<<    >>

    17.4.2006 - Folimanka – Na Folimance 20, Praha 2 - IN FLAMES a SEPULTURA

 

 

Pětičlenná  úderka  IN  FLAMES  se  v  posledních  letech  stala  doslova  fenoménem  a  patří k  nejlepším vývozním artiklům současné  švédské metalové scény. Během uplynulých  deseti let  se  stali respektovanou  a  na  poměry  metalové  scény  skutečně  velkou kapelou.  Sbírají hudební ceny, dobývají žebříčky i stadióny. Letos  vydávají  své osmé album  „Come Clarity“ a na jeho podporu opět procestují celý svět během tradičně náročného a nekonečného turné. České (a středoevropské) fanoušky může těšit, že jedna ze zastávek na této šňůře bude po několika letech opět v Praze – 17. 04. 2006 v hale Folimanka v Nuslích.

Vůbec živá podoba kapely, která byla důležitá již od 90. let, nabývá gigantických rozměrů a někdy se zdá, že je do určité míry zásadnější a pro IN FLAMES více určující než samotná studiová tvorba. Skupina jezdí na prakticky nekonečná turné, i několikrát za rok – ohromné popularity se jim (jako jedné z mála evropských kapel) daří dosáhnout v USA, samozřejmostí již před lety bylo dobytí Japonska, o Evropě nemluvě (za vše mluví vždy nabité sály při jejich pražských zastávkách). Jsou zváni na největší festivaly, kde patří k hlavním hvězdám. Bez nadsázky o nich lze hovořit jako o jedné z nejlepších koncertních metalových kapel současnosti. Za své předskokany si je vybrala i METALLICA, díky čemuž se každý mohl přesvědčit, že IN FLAMES bez problému utáhnou i stadión s padesátitisícovým kotlem, stejně působiví jsou ovšem i v malém klubu, kde mají kontakt s diváky doslova tělo na tělo. O tom, že IN FLAMES jsou v dnešní době skutečný „big band“, svědčí i fakt, že došlo k jisté „výměně“ rolí, když tento koncert bude co-headlinerovat brazilská legenda SEPULTURA – ještě před několika lety jistě nemyslitelný nápad. Vypichovat zde desky jako „Colony“, „ReRoute to Romain“, „Soundtrack to Your Escape“ či novinku „Come Clarity“ ani nedává smysl, neboť všechny počiny, které od In Flames spatřily světlo světa mají své bytostné opodstatnění. Novinka je postavena na maximálně hutných kytarách, které hrají skutečně první housle. V kontextu posledních let působí z tvorby IN FLAMES nejtvrději, nejmohutněji, došlo i ke zrychlení, přitom však nic z toho není na úkor melodií, které jsou opět v hlavní roli, podporovány tradičně explozivní rytmikou. Živé provedení  skladeb se  pak na koncertech stává opravdovou lahůdkou, což dokazuje i vysoké hodnocení živého DVD kapely, jež se umístilo na nejvyšších příčkách v hlasování posluchačů  ve většině rockových magazínů jakožto DVD roku 2005.

Deset let po fenomenálním úspěchu ve vyprodané sportovní hale do Prahy znovu přijíždí jedna z mála opravdových metalových legend a v současnosti asi nejznámější (nejen metalová) kapela z Brazílie – SEPULTURA.

Dny desetitisícových návštěv koncertů jsou nenávratně ty tam, zato se skupina vrací do komornějšího prostředí, kam její energická show bezesporu patří – do menších hal a klubů. Při vší úctě k IN FLAMES, hlavní hvězdě večera, skupina se představí v roli co-headlinera, odehraje plnohodnotný set a bude opravdovým zážitkem sledovat souboj obou energických kapel, které obvykle stojí na pódiích každá v roli headlinera. Do Prahy přijíždí SEPULTURA propagovat studiovou novinku „Dante XXI“, která vychází 14. března a která v diskografii čtveřice představuje zcela novou kapitolu. Album je inspirováno Božskou komedií (jejím autorem je právě Dante, jedenadvacítka v názvu pak odkazuje na jedenadvacáté století) a stejně jako toto literární dílo je i deska rozdělena do tří částí, symbolizujících Peklo, Očistec a Ráj.

Nové jsou i elementy, které jedenáct písní přináší. Fanoušci alb z poloviny devadesátých let budou zvyklí na ledacos, ale lesní roh a viola tu opravdu ještě nebyli! Jádro souboru však zůstalo zachováno a tak si klasických uřvaných, hard corem načichlých vypalovaček i pomalejších, valivých kousků užijete ažaž.

I když je pro dnešní tvář SEPULTURY příznačná především pestrost, vždy tomu tak nebylo. Prvotiny (EP „Bestial Devastation“ a LP „Morbid Visions“) a následná „Schizofrenia“ (1987) hýřily brutálním thrash/death metalem, který si nezadal se špičkovými alby stylových souputníků. Následují desky „Beneath the Remains“ a „Arise“, obě dodnes uctívané encyklopedie daného žánru. Ale teprve LP „Chaos AD“ (1993) je deska, která zásadním způsobem změnila tvář tvrdé hudby. K tomu všemu angažované texty, zabývající se neutěšenou politickou a ekonomickou situací v rodné zemi působí na hudební scéně doslova jako rozbuška.

Následovník „Roots“ (1996) je jednou ze zásadních nahrávek (veškeré) hudby devadesátých let. Vlivy, které kapela absorbovala do své muziky, sahají od etnické hudby z domovské Brazílie přes hip-hop, hard core a punk.

Prodejní čísla alba sice dosáhla statisíců, ale pro množící se neshody se zbytkem teamu odchází Max Cavalera, do té doby neodmyslitelný mluvčí kapely,  aby okolo sebe shromáždil nový projekt SOULFLY.

Zbylé trio nehází flintu do žita a do roka a půl představuje fanouškům album „Against“. Ve stejném duchu, tedy ve znamení návratu k přímočařejšímu, agresivnímu výrazu, se nese o i tři roky mladší CD „Nation“, ale až s albem „Roorback“ (2003) se SEPULTURA vrátila na výsluní. Vyrovnaná kolekce stylově rozmanitých skladeb nabízí vše, co SEPULTURU kdy činilo výjimečnou. Už podle průvodních nálad, kytarového zvuku, ale i vokálů si kapelu zkrátka zase s nikým jiným nemůžete splést. Fanoušci navíc konečně s respektem přijali zpěváka Derecka Greena, který Maxe Cavaleru nahradil.

SEPULTURA je zpátky v plné síle a přesvědčí vás o tom 17.04. na pražské Folimance.

Na závěr se ještě sluší zmínit se o prostorách haly Folimanka, která bude pro většinu rockových fanoušků zřejmě prostorem neprobádaným. Jedná se o halu o kapacitě cca. 2000 lidí, takže se můžete těšit na velmi komfortní zážitek a prostor s odpovídající kapacitou. Samozřejmostí bude 100% zvuk a světla, která jsou pro kvalitní koncerty naprostou nutností. Lístky jsou k dostání výhradně v síti Ticketporta (www.ticketportal.cz) nebo v běžných předprodejích Shindy Productions.

IN FLAMES a SEPULTURA

 
  Více informací www.shindy.cz  
 

IN FLAMES – www.inflames.com

 
  SEPULTURA www.sepultura.com  
     
     

<<    >>

      16.4.2006 - Volyně, Na Nové, od 19:00 - HEAVEN IN FIRE FEST

HEAVEN IN FIRE FEST

  Po vydařeném Satan Klaus Festu v závěru roku hostí volyňský kulturní dům další metalovou akci.
 

V čele šestičlenného startovního pole stojí thrashový DEBUSTROL, který v letošním roce slaví neuvěřitelných 20 let na scéně. Kolinsova družina má na výběr z celé řady hitů, takže se fanoušci mohou těšit jak na songy z prvního dema Vyznání smrti, tak z poslední řadovky Přerushit. Osmdesátiminutový blok by mělo tvořit zhruba 25 nej... fláků.

  Dále:
MORIORR, AVENGER, MANTHAS, MATER MONSTIFERA, INCRUEL
  Aktualizované info průběžně na webu Avenger: www.avenger.web.tiscali.cz
     
     

<<    >>

      15.2.2006 - Vychází 17.číslo metalového magazínu PAŘÁT (60 stran A4 – 50 Kč + 12 Kč pošta)

Pařát # 15

s titulním megarozhovorem s ENOCHIAN (cz), přibližující kapelu rok po roku
od jejího vzniku až po současnost a navíc recenze všech vydaných nahrávek.
Další rozhovory:

ANTARES (sk),  ARALLU (Izrael), CARPATIA (cz), CRITICAL MADNESS (cz),

DEATHBOUND (Finsko), DEMIURG (cz), EXHALE (cz), F.O.R.C. (sk),  
HIBAKUSHA  (cz), MANEGARM (Švédsko), MASTURBACE (cz), N´ROLL ZINE (sk),
NECROCANNIBAL (Portugalsko), NECROSORTH (cz), NEGLIGENT COLLATERAL
COLLAPSE (cz), NOMENMORTIS (sk), SCORNGRAIN (Finsko), SOLFERNUS (cz), ST.BLACK (sk), VANSON SJERP VON SICHELSTEIN (cz), VINDEX (sk),
ZOPSAHLAVA (sk)
Dále:
+O hanebném ožralství a připíjení
Jak si naši předkové v 16. století užívali dobrého pití
+SMASHED FACE na evropském turné
+Requiem tour

turné EUTHANASIA, DISSOLVING OF PRODIGY a LIVE EVIL
+PLASTIC GRAVE na turné
+FLESHLESS
O čem je jejich nová deska „Kill For Skin“?
+Případ Martin Belobrad
Známá smutná kauza z několika pohledů.
+Kopírování nezabíjí ziny aneb ziny jsou mrtvý
Proč tištěné ziny tak rapidně vyklidily své pole působnosti?
+Talenti a talenty z Itálie
+Michael Bruce Ross

Zabít ženskou, to máš jako zabít slepici. Obě kvičí stejně.
+Charlie AB
V bulvárně/infantilně/inteligentní rubrice „V Pazúrech“ se tentokrát ocitl bubeník slovenských ABORTION.
+X-MASS fest
Že jste v prosinci nebyli v Brně a Hypocrisy a spol?
http://www.parat.czechian.net

<<    >>

< Archiv: 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

 
Banner na Vaše stránky (468x60):
http://www.wolfram-metalmusic.zde.cz/

English version www.wolfram-metalmusic.zde.cz mailto:wolfram_metal@quick.cz mailto:wolframmetal@tiscali.cz Aktuálně Historie Wolfram je ... Discografie, MP3 Shop Fotogalerie Video Recenze Rozhovory Zpět Home Diskuze Ankety Návštěvní kniha Soutěž Kontakt Linky On-line chat To musíte vědět Adresář